A legjobb Windows Phone alkalmazások - 2. rész


Előző alkalommal azokat az alkalmazásokat vettük szemügyre, amelyek a közösségi oldalakhoz való hozzáférést ill. a kommunikációt segítik elő, most következzenek olyan, szintén a felhasználók által jónak minősített (ingyenes) alkalmazások, amelyeket érdemes felraknia minden Windows Phone tulajdonosnak.

Fájlok

Mivel a Windows Phone operációs rendszer nagyon megszabja az alkalmazásoknak, mit tehetnek és mit nem, így a felhasználók annak idején örömmel fogadták a Microsoft saját megoldását a fájlkezelés könnyebbé tételére. Ezzel az alkalmazással tudjuk megkeresni, kezelni (megnyitás, törlés, átnevezés, másolás, mozgatás) a telefon memóriájában és az SD kártyán lévő állományokat, illetve hozhatunk létre mappákat. A Total Commander kétpaneles fájlkezelője után kicsit nehézkesnek tűnik, de amit ígér, azt teljesíti.

fajlok01 fajlok02

Névnap

Egy magyar fejlesztésű alkalmazásnak hála a Start képernyőre kiszegezve az app élő csempéjét nem maradunk le egyetlenegy névnapról sem - hiszen amint rápillantunk a telefon képernyőjére, egyből látjuk, milyen névnap van az adott napon. (Windows 8.x szériára is van egy hasonló alkalmazás). Amennyiben további információkra vagyunk kíváncsiak, úgy a csempére bökéssel azt is megkaphatjuk.

nevnap02 nevnap01

Magyar szótár

A név kicsit félrevezető, mivel egy angol-magyar ill. egy német-magyar szótárt tartalmaz a program. Dinamikus kereséssel biztosítja az alkalmazás a legjobb találatok kiválasztásának lehetőségét, kedvencekbe menthetünk kereséseket, illetve akik nem egy-egy szónak kívánják megtudni a magyar (vagy idegen nyelvi) megfelelőjét, azok számára ott a beépített Bing Fordító.

szotar01 szotar02

PDF Reader

Mellékletként gyakran csatolunk PDF dokumentumot e-mailekhez (főleg ha nem akarunk az átlagosnál jobban kibabrálni), így értelemszerűen jól jöhet egy PDF olvasó jelenléte a mobiltelefonunkon. Bár az Adobe ezen a platformon is rendelkezik a szokásos Reader alkalmazással, a cikkben (mint a Fájlok esetében) itt is a Microsoft "házon belüli" megoldását ajánljuk - illetve ha biztosra akarunk menni, telepíthetjük mindkettőt, így ha valamelyik pdf csatolmány nem engedelmeskedik, többféle opció áll rendelkezésünkre.

pdfreader01 pdfreader02

Akkumulátor

A Windows Phone töltöttségi szintjét alapértelmezett esetben csak a szokásos akkumulátor kijelző mutatja, illetve az értesítési sáv lehúzásával láthatunk egy pontosabb értéket - a Battery Saver alkalmazást a kezdőképernyőre kitűzve ez az információ az élő csempén is megjelenik. Ha valaki a képernyő feloldása nélkül szeretné ezt az adatot elérni, számukra ajánlhatjuk az Akkumulátor (Battery) alkalmazást, amelyet a zárképernyőre is kihelyezhetünk, emellett az alkalmazásba belépve grafikonokon tudjuk nyomon követni a töltöttségi szint alakulását; sőt, ha igényeljük, a program arról is értesítést ad, ha egy alkalmazás túlságosan gyorsan meríti a telefonunkat.

akkumulator1 akkumulator02Office Lens

Nagyszerű kiegészítőnek bizonyulhat a telefon kamerájához a (szintén Microsoft háztáji) Office Lens alkalmazás, amellyel dokumentumok, jegyzetek, sőt, még táblák lefényképezését tudjuk elvégezni, és továbbadni valamelyik Office (Word, OneNote, stb.) alkalmazásnak. Az alkalmazás automatikusan felismeri és optimalizálja a fényképezett objektumot.

officelens01 officelens02Speedtest.net

Kíváncsiak vagyunk, mennyire nyúlnak le bennünket milyen sebességgel hasít a mobilhálózatunk? Semmi akadálya, ugyanis a speedtest.net alkalmazás pont erre nézve lát el bennünket információval egy szépen átgondolt, sallangokból mentes felületen.

speedtestnet01 speedtestnet02

Translator

Nem értjük a kínai zacskós leves csomagolópapírján lévő információt? Csak irányítsuk a kameránkat a kérdéses szövegre, és a Translator alkalmazás megmondja nekünk, milyen E hatóanyag van a 79 forintos reggelipótlóban. Természetesen a kért fordítanivalót be is gépelhetjük, illetve az idegen nyelvi megfelelőjét még ki is ejti nekünk a telefon. ¿Cómo estás, amigo?

translator01 translator02

Start Screen Clock

A régi szép időkben egyedül a HTC (8X és 8S) tulajoknak volt a startképernyőn egy szép kis órájuk, amely nagy méretben mutatta az időt - irigykedett is rájuk minden Nokia tulaj, de csak addig, míg meg nem érkezett a Windows Phone 8.1-es verziója az operációs rendszernek, mivel onnantól kezdve a HTC megoldása nem működött, de cserébe a Nokiás (és egyéb) telefonokra sincs hivatalos alkalmazás. A Start Screen Clock azonban egy jól működő alternatíva, amit érdemes feltelepíteni annak, aki a pontos időt elfogadható méretben szeretné látni a kijelzőjén.

startclock01 startclock02

Stopwatch Timer

Stopperóra / visszaszámláló alkalmazásért sem kell sokáig keresgélnünk - egy nagyon szépen megszerkesztett felületen kínálja ezeket a funkciókat az alábbi program.

stopwatch01 stopwatch02Bookviser Reader

Aki a telefonján szereti böngészni az *.epub formátumú elektronikus könyveket, annak a legjobb választás a Bookviser Reader lehet. Kifogástalanul kezelni az online tárhelyeket (OneDrive), fiók regisztrálást követően a könyvjelzőinket is szinkronizálja, testreszabható a szöveg megjelenése és animálisa, valamint (és itt bukik el több WP-s e-book reader) az SD kártyán lévő mappastruktúrát is figyelembe veszi, nem csak kikeresi az epub formátumú állományokat és ömlesztve listázza azokat (több száz könyvnél ez igen időigényes folyamatnak bizonyulhat).

bookviser01 bookviser02+1 HERE Maps

A magyar nyelv szempontjából kicsit szerencsétlenül elnevezett térképes alkalmazás korábban a Nokia telefonokra volt csak elérhető, most már szinte mindenki használhatja - az offline térképekkel netkapcsolat nélkül is elnavigálhatunk a kívánt helyre, illetve útvonaltervezőként is első osztályú választásnak bizonyulhat.

here01 here02

Természetesen a fentieken kívül az alkalmazások garmadájával találkozhatunk a Windows Phone Áruházban - köztük nagyon sok olyannal, amely nem (vagy nem a leírásnak megfelelően) hozza a nevük által sugallt funkcionalitást. Ezen 11+1 alkalmazás telepítésével a Windows Phone készülékünk alapvető programjait viszont nagyszerűen kiegészíthetjük annak érdekében, hogy az versenyképes legyen az okostelefonok világában.

A sorozat előző darabja:

A legjobb Windows Phone alkalmazások 1. rész >>

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Nagyot fog nézni, ha meglátja a Samsung napfényt utánzó új ablakát
A Samsung házon belül készült koncepcióját januárban már láthatta a közönség, a Samsung viszont most teljesen beállt a projekt mögé.
Brutálisan erős lehet az Asus új mobilja, kikerült a pontszáma
Az Asus a jelek szerint már betöltötte a csőbe a játékosoknak szánt új mobilját, a ROG Phone 3-at. Erről egy benchmark-teszt eredménye és a Wi-Fi Alliance tanúsítványa árulkodik.
Magyar ötlet alapján itt a "vírusmentes névjegykártya"
Ha a járvány csillapodik is, a közösségi távolságtartás továbbra is velünk marad. A koronavírus többek szerint hosszú évekre, vagy akár örökre is megváltoztatta a világot. Az...
Nem áll készen a piaci megjelenésre a Lenovo összehajtható PC-je
Több tesztelésre van szükség, csak az év vége felé jöhet a ThinkPad X1 Fold.
Egy ellopott iPhone állhat az elmúlt hónapok titkai mögött
Már egy hónap sincs hátra az Apple fejlesztői konferenciájáig, ahol rendszerint szinte minden kiderül operációs rendszereik idei új funkcióiról. Csakhogy idén az elmúlt hónapokban...

További tech hírek >>