A Windows Phone 8.1 telepítéséről


Április 14-én, azaz tegnap, kelet európai idő szerint valamikor 12:00 körül a Microsoft elérhetővé tette mobil operációs rendszerének, a Windows Phone 8.0-nak az első nagyobb szabású frissítését, a Windows Phone 8.1-et.

A frissítés egyelőre nem "hivatalos", bár igazából elérhető bárki számára, aki regisztrál egy fejlesztői fiókot Microsoft azonosítójával, és letölti a jelenleg kicsit betegeskedő Áruházból a Preview for Developers nevezetű alkalmazást, és ott pár kattintással hozzájárul ahhoz, hogy megkapja a nem hivatalos verziókat.

A jelenlegi Windows Phone 8.1 fejlesztői előzetes gyakorlatilag az RTM, azaz a véglegessel - elméletileg (!) - 99%-ig megegyező verzió. Korábbi találgatásokkal ellentétesen MINDEGYIK, Windows Phone 8-at futtató készülék alkalmas az újabb verzió befogadására; az újdonságok között igazából a Google Now és a Siri vetélytársa, a Cortana az, ami nem használható az Egyesült Államokon kívül (kivéve, ha valaki a telefon nyelvét, a regionális beállításokkal együtt átállítja az US English és Amerikai Egyesült Államokra).

A telepítés valójában két részből áll, és nagyjából 700 MB szabad hely alatt nem áll velünk szóba a rendszer; illetve szóba áll, de csak annyi ideig, hogy közölje: szabadítsunk fel egy kis helyet, mert ez így kevés lesz. A telepítés a telefonon jelen lévő alkalmazások mennyiségétől és fajtájától függően rövidebb-hosszabb időt vesz igénybe, a telefon ezalatt kétszer indul újra, és némi idegőrlő procedúrát követően (amikor a gyönyörűen megdizájnolt fogaskerekek pörögnek) az új rendszer fogad bennünket, majd miután rákérdez néhány beállításra (óhajtjuk-e, hogy ha wifit lát a készülék, csatlakozzon, stb.) birtokba vehetjük az új rendszert.

A .1-es verziószám megtéveszthető lehet, azonban tudni kell, hogy ez nem egy szimpla frissítés: komoly újdonságok kerültek a rendszerbe, amikről az ismertebb, Windows Phone-nal (is) foglalkozó weboldalak, pl. Paul Thurrott winsupersite.com-ja és a WPCentral is csak azért tudott rekordidőn belül beszámolni, mert már hetekkel korábban hozzájutottak a frissítéshez.

[caption id="attachment_9116" align="alignnone" width="660"]Az új start képernyő egyedi háttérképpel. /fotó: gsmarena.com Az új start képernyő egyedi háttérképpel. /fotó: gsmarena.com[/caption]

A főbb újdonságok a következők:

  • A külső szempontjából a legszembetűnőbb a start képernyő azon beállítási lehetősége, mely szerint háttérképet rakhatunk ki az eddig megszokott csempék mögé. Némileg eltér ez a lehetőség az Androidos ill. iOS-es társaihoz képest, hiszen itt nem egy teljes háttérképet látunk, rajta ikonokkal, hanem a háttérképre csupán betekintést nyerünk a csempék méretének erejéig, a köztük lévő rács továbbra is az alapértelmezett fekete vagy fehér színt mutatja. Ez nem működik minden csempénél egyelőre, bár valószínű, hogy az alkalmazások fejlesztői ezt a későbbiekben javítani fogják. További újdonság az értesítési központ megjelenése - az Android és iOS rendszereknél ismert módon fentről lefelé húzva gyors beállítási lehetőségeket kapunk (wifi, Bluetooth, repülési mód, képernyő-elforgatás zárolása), illetve itt megtaláljuk az alkalmazásaink értesítéseit is, amelyek mindegyikét testre tudjuk szabni - választhatunk hangjelzés, értesítés, vibráló jelzés között, illetve az akkumulátor pontos töltöttségi szintjét (százalékosan) is megkapjuk. A start képernyőn egyébként az eddig automatikusan elrejtett ikonok (hálózat, wifi, akkumulátor, óra) az új rendszerben mindig a rendelkezésünkre állnak. Elérhetővé vált bármely képernyő-átmérőjű készülék számára a hatoszlopos ikonelrendezés is, bár 5"-nél kisebb képernyőn ez igencsak miniatürizált csempéket jelent.

  • A start képernyőt balra pöccentve eljutunk az alkalmazások listájáig. A korábbiakban ellentétesen itt már az alkalmazások mennyiségétől függetlenül megkapjuk az ABC szerinti külön bontást, és persze instant kereshetünk is az appok között. Amivel eddig nem találkozhattunk az egy Batter Saver nevezetű, alapértelmezett alkalmazás, amely átvette az eddig a beállításokban található opciót, mely szerint meghatározhattuk, mi fusson a háttérben és mi az, amit nem engedélyezünk, valamint az akkumulátor töltöttségéről is részletesebb információt kapunk, úgy mint becsült hátralévő idő, illetve az utolsó töltés óta eltelt órák száma, és megmutatja az alkalmazás azt is, melyik app mennyit használ fel a drága akkumulátor-töltöttségből. Külön alkalmazásba kerültek a korábban a zene alkalmazásban helyt foglaló rádió és videó menüpontok (FM Radio és Video névre hallgatnak az appok), illetve maga a zenelejátszó alkalmazás is frissítve lett, melynek keretein belül a lejátszási lista létrehozása kevésbé bosszantó folyamat, mint korábban. (Hangszínszabályzó külön még mindig nincs alapértelmezetten, de azért valljuk be, hogy ez túl szép lett volna.) A legszebb és leghasznosabb dolog viszont valószínűleg az, hogy most már az alkalmazásokat és a letöltéseket mód van a készülékben lévő SD kártyán tárolni; eddig ezeket - amelyek általában a legtöbb helyet vették igénybe - csak a készülék belső memóriájába lehetett menteni. A beállítást a Storage Sense nevezetű alkalmazáson keresztül lehet elvégezni, illetve az alkalmazásoknál be lehet állítani, hogy alapértelmezetten frissüljenek.

A frissítést a lelkes Windows Phone tulajdonosok a BUILD konferencián való bejelentés óta tűkön ülve várták, aki magyar idő szerint tegnap délután próbálta elvégezni a frissítést és / vagy az Áruházból próbált letölteni valamit, az tapasztalhatta, mennyire leterheltek a szerverek. Akik szeretnék megvárni azt, hogy hivatalosan, a szolgáltatótól keresztül kapják meg a frissítést, azoknak valószínűleg nyárig várniuk kell, sőt, a magyar szolgáltatók szigorú procedúráját ismerve akár még tovább is elhúzódhat az engedélyezési folyamat. A frissítés mindenképpen ajánlott, főleg azért is, mert az új Windows Phone készülékek már a 8.1-es verzióval kerülnek a boltok polcára.

Íme egy videó, amely sorra veszi az újdonságokat:

 

Szerk. megjegyzése: a fenti frissítés teljesen jól működik alsóbb kategóriás készülékeken is, a beszámoló egy HTC Windows Phone 8S frissítése során született.

 

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Ilyen színekben jön a Samsung Galaxy Buds Live fülhallgató
Újabb kiszivárgott képek érkeztek nemrég, ezeken minden színben látható az új vezeték nélküli fülhallgató.
Az elmúlt évek legkutyaütőbb remastered kiadásai
Az eltolt Crysis Remastered kapcsán elővettünk pár felújított kiadást, melyek nemhogy hozzáadtak, hanem inkább elvettek az eredeti játékból.
Szexuális zaklatás miatt vezetőknek kellett távozniuk az Ubisoftnál
Az Assassin's Creed-játékok fejlesztőjénél egy belső vizsgálat után több felsővezetőnek is felmondtak.
114 ezer dollárt ért a bontatlan Super Mario Bros.
A harminc éves, tökéletes állapotban lévő NES-kazetta rekordot döntött.
The Witcher 3 – Ezzel a moddal Triss és Yennefer hűebb lehet a sorozathoz
A The Witcher 3: Wild Hunt és a Vaják című sorozat csak kevés közös vonást mutatott fel, de ezzel a moddal kicsit közelebb hozhatjuk a kettőt egymáshoz.

További tech hírek >>