Antifacebook, nyílt alapokon


Négy New York-i egyetemista, biztonságos és nyílt forráskódú közösségi portálra próbálja meg összetarhálni a betevőt. Elég jól megy nekik. Nyílt forráskód, gigabiztonság, rock and roll! Nesze neked Facebook!

Épp tegnap írtunk, arról, hogy mekkora kakiban van a Facebook, legalábbis a biztonság szempontjából. A Diaspora* megálmodói pedig pont a személyiségi jogokat és a biztonságot tartják a legfontosabbnak, a nyílt forráskód mellett. Egy webes biztonságról szóló egyetemi előadás után találkozott a négy fiatal végzős, amikor a Diaspora* alapötlete megszületett: „A való világban sem közvetítőkön keresztül (pl. a Facebook szervere) kommunikálunk, és nem feltétlenül adjuk meg a személyes adatainkat (teljes név, kor, lakhely, érdeklődési kör) a másiknak.

Akkor miért kellene ezt egy közösségi site-on megtennünk?” Mesélik a Diaspora* projektoldalán az ötletgazdák: Daniel, Maxwell Raphael és Ilya. Pár hét és lediplomáznak, így egy teljes nyaruk lenne arra (kb. 3 hónap), hogy a Diaspora* projektet lábra állítsák. Ehhez 10000 dollárra van szükségük, hogy élni tudjanak és (ígéretük szerint) a hét minden napján püfölhessék a billentyűzetet.

A Kickstarter.com oldal azért jött létre (2009 közepén), hogy ha valakinek van egy ötlete, akkor anyagi támogatókat, befektetőket találjon magának. Így lehetséges, hogy a 10000 dollár a Diaspora* projektre 12 nap alatt összejött, és azóta messze túlteljesítette a srácok legvadabb álmait, mivel már közel járnak a 170 ezer dollárhoz! amit alig 4400 felhasználó dobott össze nekik. A Diaspora* mindig ingyenes lesz, bárki hozzátehet, és csak akkor kell fizetni a srácoknak, ha nem akarunk magunk bajlódni a „motor” testreszabásával és őket kérjük meg, hogy leprogramozzák saját közösségi oldalunkat, a mi ízlésünk és igényeink alapján.

Úgyhogy pár hónap és a végleges első verziót már bárki ingyenesen letöltheti a srácok oldaláról. Egy kis érdekesség: a Facebook alapítójának vezetékneve Zukerberg, míg a Diaspora* egyik fejlesztőjét Maxwell Salzberg-ként anyakönyvezték. Mi ez, ha nem a végzet szava!

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Befutott a Xiaomi Mi 8 Pro és Mi 8 Lite
Újabb két taggal bővült a Xiaomi Mi 8 család. A mai napon bemutatták a Mi 8 Pro-t és a Mi 8 Lite-ot. The post Befutott a Xiaomi Mi 8 Pro és Mi 8 Lite appeared first on Tech-trend.hu.
Tesztpadon az OLED-ek ellen harcba küldött QLED tévé
Kipróbáltuk a Samsung idei csúcsmodelljét, az órási fényerejű, beégéstől védett Q9FN-t!
Méregdrága lesz az igazi Star Wars, Trump elnök űrháborús flottája
Az eddig kalkulált összegnél jóval drágább lehet az amerikai kormányzat által megálmodott űrhaderő működtetésének költsége.
Jön a PlayStation Classic minikonzol
Decembertől lesz kapható a húsz játékkal előtöltött kütyü.
Bezár a Dead Rising játékok fejlesztője, a Capcom Vancouver
A Capcom bejelentette, hogy 2019 januárjában bezárja a legfőbb nyugati stúdióját, a Dead Rising játékok mögött álló Capcom Vancouvert.

További tech hírek >>