Antifacebook, nyílt alapokon


Négy New York-i egyetemista, biztonságos és nyílt forráskódú közösségi portálra próbálja meg összetarhálni a betevőt. Elég jól megy nekik. Nyílt forráskód, gigabiztonság, rock and roll! Nesze neked Facebook!

Épp tegnap írtunk, arról, hogy mekkora kakiban van a Facebook, legalábbis a biztonság szempontjából. A Diaspora* megálmodói pedig pont a személyiségi jogokat és a biztonságot tartják a legfontosabbnak, a nyílt forráskód mellett. Egy webes biztonságról szóló egyetemi előadás után találkozott a négy fiatal végzős, amikor a Diaspora* alapötlete megszületett: „A való világban sem közvetítőkön keresztül (pl. a Facebook szervere) kommunikálunk, és nem feltétlenül adjuk meg a személyes adatainkat (teljes név, kor, lakhely, érdeklődési kör) a másiknak.

Akkor miért kellene ezt egy közösségi site-on megtennünk?” Mesélik a Diaspora* projektoldalán az ötletgazdák: Daniel, Maxwell Raphael és Ilya. Pár hét és lediplomáznak, így egy teljes nyaruk lenne arra (kb. 3 hónap), hogy a Diaspora* projektet lábra állítsák. Ehhez 10000 dollárra van szükségük, hogy élni tudjanak és (ígéretük szerint) a hét minden napján püfölhessék a billentyűzetet.

A Kickstarter.com oldal azért jött létre (2009 közepén), hogy ha valakinek van egy ötlete, akkor anyagi támogatókat, befektetőket találjon magának. Így lehetséges, hogy a 10000 dollár a Diaspora* projektre 12 nap alatt összejött, és azóta messze túlteljesítette a srácok legvadabb álmait, mivel már közel járnak a 170 ezer dollárhoz! amit alig 4400 felhasználó dobott össze nekik. A Diaspora* mindig ingyenes lesz, bárki hozzátehet, és csak akkor kell fizetni a srácoknak, ha nem akarunk magunk bajlódni a „motor” testreszabásával és őket kérjük meg, hogy leprogramozzák saját közösségi oldalunkat, a mi ízlésünk és igényeink alapján.

Úgyhogy pár hónap és a végleges első verziót már bárki ingyenesen letöltheti a srácok oldaláról. Egy kis érdekesség: a Facebook alapítójának vezetékneve Zukerberg, míg a Diaspora* egyik fejlesztőjét Maxwell Salzberg-ként anyakönyvezték. Mi ez, ha nem a végzet szava!

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Kipenderítette grafikus divíziójának egyik alelnökét az AMD
A hivatalos álláspont szerint a önszántából távozik az AMD grafikus divíziójának egyik alelnöke, ám belsős források ennek ellentmondanak.
Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja
A Samsung után a Huawei is lerántotta a leplet az utolsó 2018-as telefonjáról, a Nova 4-ről, ami már a 2019-es technológiát kapta meg.
Far Cry: New Dawn – Ilyen volt és ilyen lesz Hope megye
Egy elhivatott youtuber összehasonlította a Far Cry: New Dawn és a Far Cry 5 helyszíneit, hogy lássuk, mi minden változik a spin-offban
Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája
Ha ön is megnézte valamelyiket az alábbi videók közül, netán dislike-olta is, akkor hozzájárult ahhoz, hogy a klip felkerüljön a minden idők leggyűlöltebb YouTube-videóinak top 10-es...
Itt tudja ellenőrizni, hogy az ön facebookos képei is kiszivárogtak-e
Lehet, hogy ön is a 6,8 millió érintett között van.

További tech hírek >>