Na, ezt rakd össze!


Sokszor végtelennek tűnő, hosszú várakozással töltött hónapok után most végre vethetünk egy pillantást a Project Ara moduláris telefonra. A bemutatott elemeket a Yezz készítette, az egyik első gyártó, aki komolyan elkötelezte magát a Google összepattintható okostelefon projektje mellett.

Azok kedvéért, akik még nem hallottak róla, a Project Ara egy olyan fém vázat tartalmaz, amelybe magát az okostelefont alkotó modulokat illeszthetjük be egy egyszerű mozdulattal. Ezeknek az elemeknek a rögzítéséről mágneses felületek gondoskodnak. Tehát összerakhatsz magadnak egy készüléket például egy kamera, egy akkumulátor, egy processzor modulból és persze egy kijelzőből, ami ráilleszthető a váz elejére.

Yezz phone modules

Az egész megoldásnak az a hatalmas előnye, hogy olyan telefont pakolhat össze mindenki magának, amilyenre éppen szüksége van. Abban az esetben, ha nem vagy teljesen megelégedve a telefonod bizonyos paramétereivel, nem kell azonnal egy komplett új készüléket vásárolnod, elég kicserélni a kívánt egységeket. Ezzel a módszerrel nem kell egy teljes telefongyárat építenie egy cégnek, ha eszébe jut egy jó ötlet (pl. iránytű vagy páratartalom mérő), elég ha az adott területre fókuszálnak és legyártanak egy modult. Ha tényleg befutna ez az ötlet, akkor egy idő után olyan egyszerűen cserélgethetnénk a modulokat az eszközünkben, mint ahogy most letöltünk egy appot.

A CNET kérdésére elárulta a Yezz képviselője, hogy reményeik szerint, amikor Puerto Ricoban elkezdődik a Project Ara árusítása (a nyár vége környékén), ott lehetnek az első olyan cégek között, akiknek a moduljai elérhetők lesznek.

Project Ara Yezz modulok

Magát az Ara vázat a Google tervezte, és bár egyedül a Yezz fogja gyártani, nekik sem lesz megengedett, hogy eltérjenek az eredeti dizájntól. Elmondásuk alapján, az is a cég tervei között szerepel, hogy a Project Ara debütálásakor az olyan alap modulokat, mint az APU (az a modul, amely az összes többit irányítja), a kamera és a töltő, biztosítani fogják, ezeken felül viszont már olyan elemek is elérhetők lesznek, mint például egy játék kontroller vagy napelem.

Egyelőre maximum 11 modul rakható össze, ami akár kevésnek is bizonyulhat, ha a mai okostelefonokban található, már lassan alapvetőnek mondható modulok mellett szeretnénk kísérletezni újakkal. Erre a problémára nagyon egyszerű megoldást jelenthet például az, ha nap közben kivesszük a töltőt, és csak este a töltés időtartamára illesztjük be a keretbe.

Most, hogy ez a sokat ígérgetett álomszerű dolog belátható időn belül akár a kezünkben is lehet, ki fog derülni, hogy volt-e értelme a hosszú izgatott várakozásnak, ami a Project Arát körülvette. A Yezz kütyüje először Puerto Ricóban fog a boltokba kerülni 200 dolláros áron (ami kb. 55e Ft), így könnyen lehet ez majd a középosztálybeliek kedvence, meghagyva a tehetősebb közönséget a többi gyártónak.

Kulcsszavak: google, okostelefon
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Kidobja az összes műanyag evőeszközt a Quantas a gépeiből, persze nem a levegőben
Jelenleg egy év annyi felesleges szemetet termelnek, mint 80 darab Jumbo-jet tömege.
48 ezer tudós kéri: állítsák le az 5G bevezetését, mert ez így egy „emberkísérlet”
Az idén világszerte lakossági szolgálatba állítják az első 5G-mobilhálózatokat, de még mindig nem igazán lehetünk biztosak abban, hogy a magasabb frekvencián működő rendszernek...
Space Engineers - öt év után elhagyta a korai hozzáférést
Csak 5 év és nagyjából 200 frissítés kellett ahhoz, hogy a Space Engineers elhagyja a Steam Early Access programját és megjelenjen.
Csoda: teherbe esett egy hal
Mary szűz volt, és császárral szült. A kicsik jól vannak.
Visszakoznak a tudósok: lehet, hogy mégsem jó ötlet a laborhús
Miközben sokan sok érvet felhoznak a laboratóriumi húsra való áttérés mellett, az Oxfordi Egyetem új kutatása szerint a marhatenyésztés egyes módjainál jobban hozzájárulhatnak a...

További tech hírek >>