Zenefelismerés interneten és mobilalkalmazáson


Szinte mindenkivel előfordult már, hogy hallott egy dalt a rádióban, a buszon, vagy csak nagyon kíváncsi lett egy filmben egy-egy zeneszám előadójára és címére. Régebben csak reménykedhettünk, hogy valahol később még hallani fogjuk, manapság azonban a hangfelismerésre is alkalmas eszközök világában már nem földöntúli igény az, ha az okostelenfonunkat arra akarjuk rávenni, ugyan mondja már meg, mi az, amit hallunk / hallottunk, és hogyan tudjuk magunkévá tenni.

Az elv sokféle lehet: dalszövegből, illetve egy-egy hangmintából is meg lehet tudni, ki az új kedvenc nótánk előadója és mi a szám címe. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány alkalmazást ill. webes szolgáltatást, amelyet – némi korlátozással – ingyenesen használhat bárki.

1. Online szolgáltatások

Bár kényelmesebb, ha kézreálló módon, mobilos alkalmazásokkal tudjuk elvégezni az azonosítást, az online megoldásoknak több előnye is van – platformfüggetlen, használható bármely eszközön, amely internet kapcsolattal rendelkezik, illetve előállhat az az elképzelhetetlen helyzet is, hogy nincs kéznél a mobiltelefonunk. Ez esetben egy online szolgáltatásra van szükségünk, amely elvégzi számunkra ezt munkát.

Midomi

midomi

Regisztráció nélkül is működik a Midomi webes szolgáltatás: a főoldalon lévő kis keresőikonra kattintva engedélyt kér a mikrofonhoz való hozzáféréshez, és már dúdolhatjuk is a felismertetni kívánt dalt (vagy esetleg a háttérben szóló zenét). Pár másodperces tekerés után kidobja a legvalószínűbb eredményt. A Midomi a tulajdonosa a SoundHound appnak (lásd lentebb, az alkalmazásoknál), és ez a webes szolgáltatás áll az abban lévő szoftver hátterében.

...és valóban jól ismerte fel a zeneszámot a szolgáltatás.

…és valóban jól ismerte fel a zeneszámot a szolgáltatás.

Audiotag

audiotag

Az Audiotag esetében az azonosítás kétféleképpen történhet meg: vagy feltöltöltünk egy állományt és az kerül azonosításra, vagy megadjuk az azonosítani kívánt hangállomány URL-jét. Mindkét esetben egy kis matekos feladvánnyel (két számot kell összeadni) bizonyítanunk kell, hogy nem vagyunk robotok, majd megkapjuk az eredményt, miután az Audiotag összehasonlította az általunk feltöltött állományt az adatbázisával. A feltöltött anyag javasoltan 15-45 másodperc hosszúsággal bírjon.

Kicsit puritán módon, de pontosan megkapjuk a keresett dal adatait.

Kicsit puritán módon, de pontosan megkapjuk a keresett dal adatait.

Tunatic

tunatic

Egy kicsit kakukktojás a Tunatic, mivel le kell töltenünk egy programot ahhoz, hogy használni tudjuk az online adatbázisát (internetkapcsolat szükséges a működéshez). A weboldal eléggé “retro”, sőt, a Windows-os program kompatibilitását is 2000/XP jellemzővel látták el, ami a Windows 10 megjelenése óta nem túl biztató, már kompatibilitás szempontjából, de cserébe a program MacOS-re is elérhető. Telepítés után egy kis widget-szerű valami ül ki az asztalra, amely a lejátszott zenét igyekszik beazonosítani.

Watzatsong

watzatsong

Itt a dalok azonosítása egyfajta közösségi hálózatként működik: a felhasználó kirakja a hangfájlt, amit nem tud beazonosítani, és az oldalt böngésző közösség tagja, aki felismeri, válaszolhat a kérdésre. Mivel emberi “munkán” alapszik az egész oldal, ezért a válaszok lassabban érkeznek, viszont a legnagyobb ritkaságot is jó esély van rá, hogy ismeri valaki.

Name My Tune

namemytune

A Watzatsong-hoz hasonlóan itt is a közösség erejével tudjuk beazonosítani a felénekelt / elhümmögött dallamokat, illetve kérhetünk mi is segítséget hasonlóképpen. A megoldanivaló feladványokat korokra, stílusokra bontva szelektálhatjuk.

Musipedia

Ez az online szolgáltatás egy Flash / JavaScript alapú zongorán kínálja fel a dallamkeresési szolgáltatásait, illetve még a billentyűzeten való “dobolással”, mármint a billentyűzetet ütemre való nyomkodás alapján is azonosítja a kérdéses dallamokat, bár, mint ahogy a leírásban is utalnak rá, ez jóval kevésbé pontosabb megoldásokat ad ki.

2. Alkalmazások

Nézzük most azokat a lehetőségeket, amelyek már a 21. század szellemében, az okostelefonok segítségével nyújtják a fenti szolgáltatásokat.

Shazam

shazam

Az ingyenes verzió havonta csupán öt dal azonosítását engedélyezi; a korlátlan verzióért havonta 4,99 dollárt kell fizetnünk. Hatalmas adatbázisával joggal tekintheti magát az effelé alkalmazások koronázatlan királyának: a felismert dalhoz egy Amazon, YouTube, Rdio, Spotify és / vagy iTunes linket is ad, ahol meghallgathatjuk és megvásárolhatjuk az adott dalt. Ha nem vagyunk éppen internetközelben, a keresést megcímkézi, és internetközelbe kerülve végzi el később az azonosítást. Elérhető mindegyik fő mobil platformra, iOS, Android, Windows Phone és még Blackberry-s verziója is van az alkalmazásnak.

Letöltés: Google Play | App Store | Mac | Windows Phone | Windows PC Desktop

SoundHound

soundhound

Amennyiben emlékszünk a dallamra annyira, hogy el tudjuk hümmögni, és még a szám szövegéből is emlékszünk néhány szóra, úgy a SoundHound pillanatok alatt azonosítja számunkra a kérdéses dalt. Amint megvan a zeneszám, az alkalmazás kikeresi nekünk a dalszöveget illetve a dalhoz tartozó album borítóját is.

Letöltés: Google Play | App Store | Windows 8 Phone | BlackBerry

TrackID – Music Recognition

trackid

A Sony jóvoltából az Android tulajdonosok használhatják ezt a dalfelismerő szoftvert – nemcsak előadót és számcímet kapunk, hanem biográfiát és zenei videókra mutató linket is. A kereséseket elmenthetjük, és később a kedvenc zenei stream-szolgáltatásunkon keresztül hallgathatjuk meg a dalokat.

Sound Search for Google Play

soundsearch

A Google Now kínálja az androidosok számára a legkézenfekvőbb megoldást a dalfelismerés problémájának megoldására – egyszerűen a mobiltelefon mikrofonját használva fel tudjuk ismertetni a kérdéses zeneszámot. A SoundSearch widget-jét akár a kezőképernyőre is kitűzhetjük, és onnan is indíthatjuk a keresést.

Spotsearch

A Spotsearch nem meglepő módon a Spotifyra linkel, amint megtalálja a dalt, bár ez csak a prémium fiókkal rendelkezőknek “jár” – ennek hiányában a program a dalszöveg nyomán csak a YouTube-ra fog linkelni.

Letöltés: Google Play | App Store

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Érdekes tesztbe kezd az Instagram
Egy kisebb globális teszt keretében elrejthetővé teszik a lájkok számát.
Megeszik a gyúlékony növényzetet, így mentik meg a spanyol erdőket a bölények
A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony...
Víz alatt csomagolták ki a Xiaomi Mi 11 Ultrát
Rendhagyó kicsomagolós videót tett közzé a Mi 11 Ultráról a Xiaomi.
Call of Duty: Warzone – Úgy tűnik, hogy végre megváltoztatják a játék legidegesítőbb skinjét
A Call of Duty: Warzone rajongói nem igazán szívlelik a Roze nevű operátor egyik skinjét, de a Raven Software ezen változtatni fog.
Középkategóriás mobil csúcskategóriás kamerával
A csúcstelefonok árainak közel harmadáért.

További tech hírek >>